sunnuntai 22. toukokuuta 2011

hiidenkirnut
o
Olisin tarvinnut erikoiskameran ja myös taitoa ja notkeutta laskeutua ja kiivetä kuvaamaan näitä kirnuja. ne onat 50 metrin päässä kotoani. Kokoalue on lunnonsuojelualuetta, siksi meillä on nuo metsä tiet ja  ehkä hesan suurin puistopiha.


Kuvia klikkaamalla saat ne suuremmaksi.. silti tuo teksti näkyy heikosti.. nämä ovat syntyneen jääkauden sulaessa jäätä oli tällä kohdin 2 kilometriä päällä.. sulava jää synnytti kirnuja peruskallioon kun jossakin kolossa oli sopiva jauhinkivi. Kirnu  syntyi valmiiksi noin sadassa vuodessa sen ajan kun jää kesti sulaa.. eli  reilusti  pari senajan sukupolvea.. Mammutin metsästäjät   olivat täällä  jään sulaessa ensimmäisiä  ihmisiä.  Tämä historia on hyvin mielenkiintoista.

5 kommenttia:

 1. No noita kirnuja mies olisi halunnut myös minun kuvaavan, mutta reitti ei sillä kertaa osunutkaan niiden kohdalle....:D

  VastaaPoista
 2. Oikeita hiidenkirnuja en ole nähnyt, valitettavasti;/

  En minäkään voi enää kiipeillä, et sinä ole yksin, aikatherine. O_O

  Hyvää alkavaa viikkoa sinulle<3

  VastaaPoista
 3. Vaya profundidad la de este pozo, es un placer pasar a visitarte y seguirte en tu buen blog, un fuerte abrazo para ti amiga mía

  VastaaPoista
 4. jännästi aika on jäät muokanneet kiveä.

  VastaaPoista
 5. aikatherine kirjoitti...

  Gracias Paco, usted podría tener más fotos de estos Hiihenkirnuista. La historia es, que nacen punto de derretimiento de los glaciares de hace unos años 50000-100000. De hielo durante la glaciación fue alrededor de 2 millas de aquí, cuando el hielo se derrita nace fuertes manantiales y pozos en la parte inferior de las rocas son los pozos de tierra cada vez más profunda. Estos baches se han encontrado en todo el finlandés y este ha sido un anciano, supongo que basándose en el hecho de que es en el sur de Finlandia. Me gustaría una cámara muy buena, lo que podría stuumata más .. Ahora kirnut están secos, pero la lluvia durante el período en que se cumplen fuera del agua, han sido en algunos veranos, más de la mitad cubierta de agua .. La zona está cercada por la pendiente debe ser un acantilado de buenas fotos, pero no puedo subir, cuando la artritis en las piernas no pueden soportar el dolor y no me cuesta caer ..
  23. toukokuuta 2011 15.30
  aikatherine kirjoitti...

  Marke, jos joskus osuu reitin varrelle lähetä viesti, jos huomaan ajoissa käydään kahvilla, tai syömässä lähellä on edullisia lounas paikkoja..
  23. toukokuuta 2011 15.32
  aikatherine kirjoitti...

  Hei Aili mummo , kuvia klikkaamalla näkee ehkä lukea näiden historiaa.. Pacolle kirjoitin Espanjaksi vähän. Nämä ovat siis syntyneet noin 50.000 - 100.000 vuotta sitten. Iso kirnu on valmistunut noin sata vuotta, niinkauan suunnilleen on kestänyt jään sulaminen tästä kotiseutuni päältä.. Jäätä oli yli 2 kilometriä peittäen koko pohjoisen Euroopan.. Tällä kohden sen paksuus on ollut arvion mukaan 2km. kun se on sulanut se on synnyttänyt putouksia ja pyörteitä muodastaen peruskallionkin kolon kuoppaan tälläisen kirnuun, kun pohjalla on ollut suuri jauhinkivi. kiipeilemään en tosiaan pysty ja toinen asia on että minulla on vain halpa digikamera. tästä saisi hyviä kuvia kunnon järjestelmä kameralla jossa olisi hyvät tsuumit ja valotusajat.. mutta minulla ei ole varaa ostaa sellaista.Nuorena minulla oli sellainen, ja kuvasin paljon luontoa, se kamera varastettiin , kun jätin sen hetkeksi repun päälle retkellä, tutkiessani paikkoja.. se harmitti kovasti..
  23. toukokuuta 2011 15.44
  sylvi kirjoitti...

  jännästi aika on jäät muokanneet kiveä.
  23. toukokuuta 2011 19.27
  Bean27 kirjoitti...

  Varohan sinä Katri, ettet vain putoa moiseen luonnonihmeeseen..Löytöä voisi vuonna 2327 ihmetellä monet sen ajan tiedemiehistä. Tuumaisivat ainaskin"- Että olipas 2000-luvun alkupuolen feministit R-r-Rautaista tavaraa..."
  26. toukokuuta 2011 0.07
  aikatherine kirjoitti...

  Voi vitsi, olenko mie feministi? no joo jokaisessa naisessa asuu pieni feministi .. R-r- raurainen ? tavara? jahas tää on näitä mister beanin huumori juttuja.. ehdotan rohkea rakas rautanainen,.. no sekin ruostuu ...iikk 2327..juu ruskeaksi rusinoitunut rampa.. jotenkin minusta vakavasti pohtien tuntuu ihan siltä, että tämä maailma on ottamassa takapakkia kehityksessä..

  sen tiedon perusteella mitä itse kunkin maan hallituksella on, olettaisi paljon viisaampia ratkaisuja niin politiikassa kuin ihmisten kesken.

  olen miettinyt, sairastaako koko maailma psykosomaattisia sairauksia. Elämän pelko estää luottamasta avoimuuteen sekä realistiseen elämäntapaan.. Itse luontokin on jo sairastunut ja oksentaa päällemme tulta ja tulikiveä. Helsinkiin asti jo Islannin tulivuori tuhkat satavat.

  mutta kyllä, hautapaikka olisi ihan mukava levätä noin 100.000 vuotta vanhojen kivien päällä.. ehkä pyydän ripottamaan tuhkani kirnun uumeniin.. sulautuisin kauniisti äiti maahan..ei hassumpa

  VastaaPoista