torstai 18. marraskuuta 2010

Kalevala/ Aino taru

Kuva wikipedia
Maalaus Kalevala Teoksesta : Tiedot.
Gallen-Kallela, Akseli
Aino-taru, triptyykki

Gallen-Kallela oli kiinnostunut Kalevala-aiheesta läpi elämänsä, ja hän teki vuosien saatossa monia Kalevala-aiheisia teoksia. Aino-taru kertoo Ainon ja Väinämöisen kohtaamisen lisäksi koko Ainon tarinan.

Millainen tunnelma teoksen eri kuvissa on? Mitä Aino ja Väinämöinen voisivat sanoa toisilleen?

Kalevalan tarinat kertovat, että Väinämöinen ja Aino tapasivat toisensa ensimmäistä kertaa Ainon ollessa vihdanteossa. Väinämöinen oli kovin ihastunut Ainoon, mutta Aino ei halunnut vaimoksi vanhalle miehelle.

Gallen-Kallelan Aino-taru on herättänyt myös muiden taiteilijoiden mielenkiinnon. Useimmiten heitä on kiehtonut teoksen keskimmäinen osa, josta he ovat tehneet oman tulkintansa. Ainon tarina on innoittanut myös mainosten tekijöitä. Esimerkiksi triptyykin keskimmäistä kuvaa on käytetty mainonnassa siten, että Väinämöisen tilalla veneessä istuu nainen ja vedessä pakeneva henkilö on mies.

Miten Gallen-Kallelan teos muuttuisi, jos nais-miesroolit käännettäisiin toisinpäin?

Tehtävä: Sarjakuva
Tee teoksen pohjalta kolmekuvainen sarjakuva, jossa nais-miesroolit ovat vaihtuneet. Voit jatkaa sarjakuvaa neljännellä ruudulla ja piirtää siihen keksimäsi lopun. Sarjakuvaan voi myös kirjoittaa puhe- tai ajatuskuplia.
Mielikuvia kieltämättä löytyy, sekoittaa roolijakoa, vaan pitäneekö se roolijako todellisuudessa paikkansa? Eikö nuori kaunis nainen ole yhä edelleen iäkkäämmän miehen unelma?
Itse voisin piirtää mummelin jahtaamaan nuorta jäntevää miestä, mutta  taitaisi paeta kuin Aino Väinämöistä. Piirtämistä se ei silti estä. Se voi luoda jopa uusia nälökulmia itseemme ja luutuneisiin asenteisiimme.

3 kommenttia:

 1. Tämä on mielenkiintoista.

  Tykkään Kalevalasta ja Gallen-Kallelan töistä.

  Isäni oli taidemaalari/muusikko/kirvesmies ja hän kopioi näitä tauluja, kirjoitti kyllä joka tauluun että se on reproduktio.

  Siskoni sai ison Sammon Taonta-taulun, Gallen-Kallelan siis, minulla on Järnefeltin Raatajat rahanalaiset (Kaskenpolttajat. Molemmat ihania tauluja! Kaskenpolttajat olen nähnyt alkupräisenä näyttelyssä, valtavan kokoinen taulu. Minulla on myös isän maalaama kopio Albert Edelfeltin taulusta Leikkiviä poikia rannalla.

  Kalevalan 10. runo:

  Sammon taonta

  Siitä seppo Ilmarinen,
  takoja iän-ikuinen,
  takoa taputtelevi,
  lyöä lynnähyttelevi.
  Takoi sammon taitavasti:
  laitahan on jauhomyllyn,
  toisehen on suolamyllyn,
  rahamyllyn kolmantehen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Laali, saamme olla ylpeitä näistä Suomalaista taitelijoista. Heidät tunnetaan hyvin laajasti.Kalevala on kiinnostava niin kirjana kuin myös Kallen -Kallelan maalauksin.

   Poista
 2. Toiminnot:
  4 kommenttia:

  iglesiasoviedo kirjoitti...

  Seria muy interesante e incluso didáctico el cambiar los papeles masculino y femenino y con ellos todos los tópicos absurdos con los que funcionamos en esta sociedad nuestra.
  18. marraskuuta 2010 23.17
  aikatherine kirjoitti...

  libro más grande e importante de nuestra nación está escrito KALEVALA.Taidemaalari eje Kallen-Kallela pintado cientos de cuadros, Kelevalasta, Todas las pinturas se encuentran en conformidad con los informes, como un multi-artista ha pintado eisimerkiksi historias de la Biblia. Este libro y el artista es quizás el más conocido en todo el mundo, Jean Sibelius, la música ..
  tema Aino tríptico ha sido a los jóvenes a reflexionar sobre el papel, de hecho yo no creo que estaré por siempre en esta vida solamente una mujer y una madre. Saludos cordiales. Katri
  18. marraskuuta 2010 23.35

  VastaaPoista