lauantai 3. maaliskuuta 2012

Kevät talven kävelylläPedro löysi minulle linkkisivun joka kertoo hyvin paljon kuvaamani alueen historiasta .  Sen aavistin, että sotaan liittyivät, mutta en sitä miten.  Kiitos Pedrolle avusta.

Minä etsin tietoja tästä linkistä, koska reitti kulkee juuri tästä. Ja kartta arkkitehtipolusta löytyy myös  mutta kuljin nyt vain noin puolet, kun kaikkein korkeimmille en jaksanut kontata;) Mutta tämä on keskittynyt tämän päivän historiaan, jossa hauskana sattumana on juuri se talo, jossa asun heti avauksen ylälaidassa , suuri puistomainen pihamme on luonnonsuojelualuetta-  http://www.pihlajamaki.info/arkkitehtuuripolku-oikopolkuja-1029    ja nyt kävi niin että totuus löytyi täältä kun selasin riittävästi.
Helsingin Uuden Yhteiskoulun läheisen rinteen yläosassa on mahtavat tsaarinaikaiset perustukset, 20 jättimäistä betoniporsasta. Paikalle ei koskaan rakennettu mitään. On puhuttu sairaalasta ja talleista.

  medium_1196766455_Tsaarintallitkuva2.jpg
Kuva: Mikko Tainio.


Aika on ollut tässä vaikea tekijä, mutta tämä vastaus löytyi nyt  juuri samoista kivipaasista, jotka ovatkin petoniporsaita.
 Hyvin ovat säilyneet vuosisatoja.  Hiidenkirnutkin löydettiin vasta myöhemmin ja niistäkin on tietoa tässä linkissä ja  vaikka mistä, Pihlajamäki Musiikkitapahtumista niissä on aina paljon ihmsiä ja ohjelmaa on musiikki konserteista sirkukseen, toritapahtumiin ja monenlaisiin esityksiin..

Hupsista.  Yhtä kaikki miksi rakentaminen on keskeytynyt selittyy sodilla joita oli ensimmäinen ja toinen maailman  sota.  Nyt ei enää itsekkään tiedä 

voi vain arvailla, sillä nämä petoniporsaat on kyllä hyvin suunniteltu, on täytynyt olla selvä suunnitelma  joko se sairaala, jota veikkaan. Hevostallit? Olisiko tarvinneet kallion laelle tälläisiä .. Yhtä seikkaa mietinkin jo että miten ne tykit olisi nostettu tai mörssärit näiden päälle.   Pedron linkki viittaakin pohjoisemman Aarni alueen vallihautoihin ja siellä on niin korkeat kalliot että kirkkaalla ilmalla voi aavistaa Tallinan korkeimpien talojen huiput kiikarilla, tosin talon 9 kerroksen parvekkeelta.. Sieltä näkyy uudenvuoden aikaan koko Helsingin raketien liidot senaatintoria myöten..


Tätä kapeaa polkua pitkin lähdin ulkoilemaan, halusin kiertää osan Pihlajamäen kuuluisasta arkkitehtuuripolusta, se kiertää hyvin lasajasti koko seudun jylhät kalliot,
Kun tulin tämän polun päähän, siinä oli vyötäisiin asti ulottuva harjanne, aurattua lunta. Mietin miten pääsen proteesilonkillani ja myös vasen käsi on kyynerpää proteesi. En voi unohtaa näitä koskaan kaatuminen on aina paha riski.  Siispä olisitte saaneet nauraa maha kippurassa kun olisitte nähneet miten ratkaisin pulman. Harjanne ylös sekä alas oli myös jäässä.  Minä konttasin, nelinkontin kuin lapsi siitä vierestä, koska konttaamalla en uponnut liian syvälle. Harjanteen päällä istuin, heitin jalat yli ja laskin peppumäkeä alas.  Luojan kiitos lumi oli jäistä eikä housuni kastuneet.  Pääsin kuin pääsinkin auratulle tielle ja ylitin sen jatkaen matkaa yhä korkeammalle. Polun varella oli nyt kaide josta sain pitää kiinni huilatessa.

Jatkoin kävelyä hetken verran ilman isompia

kommelluksia. Pysähdyin ja katsoin ikivanhojen kuusten tyviä ja oravien jättämiä jälkiä.

Tunnelma olli levollinen nautin valosta ja metsän hämärästä.

Katsoin taakseni ja näin luistelukentän, jossa lapset ja nuoret pelaavat jääkiekkoa . Ihme kyllä nyt jää oli tyhjä vaikka aurinko paistoi taivaan täydeltä.suurensin kuvaa vähän että näette osan kenttää. se on aika iso. Kesällä siinä pelataan jakapallomatseja. Oma arvaukseni on , että nämä kivipaadet  ovat

viime sodan ajalta.


Lähistöllä kulkee vallihautojen sokkelisto.

teen uuden kuvaus keikan.. nyt siellä liikkumiseen tarvittaisiin sukset tai lumikengät. Ja minä vain konttaan:))

"Pihlajamäessä Aarnikanmäki tarjoaa joitakin hyvin säilyneitä ja linnoitukselle ainutlaatuisia osia. Taisteluasemat on suunnattu pohjoiseen ja itään ja suojahuoneisiin johtava yhdyshauta on betonilla tuettu ja porrasmaisesti nouseva. Mäen suojasivussa on ollut tykkiasema. Sen miehistösuoja on säilynyt Rapakiventien itäpuolella.
Kymmenennen tukikohdan varustukset maaliskuun ensimmäisenä päivänä 1917 päivätyn asiakirjan mukaan olivat: asemassa 74 neljä 152 mm:n linnoitustykkiä, ja asemassa 75 neljä 228 mm:n mörssäriä. Lisäksi tykistöllä oli hevosia, jotka laidunsivat nykyisen Pihlajamäen ala-asteen koulun paikkeilla ja joita juotettiin silloin vielä lumpeita kasvavalla kirkasvetisellä Mustallasuolla, nykyisellä Sorsalammikolla."     lainaus  linkistä.Katson myöhemmin wikibediasta ehkä löytyy. Kartasta katsoen paikka on Helsinki Vuolukiventie

Helsingin tiedelaitos.. jonne olen opastanut monta vieraskielistä opiskelijaa .. siellä on myös asuntolat heille.


Seuraani liittyi iloinen nuori nainen kahden pikku villakoiran kanssa, hänkään ei osannut sanoa paasista mitään.

Sain luvan ottaa näistä villakoiruuksista kuvan.


He olivat hyvin ihastuttavia hauvoja, nuolivat sormeni puhtaaksi ja kertoivat minulle , että tykkäävät kovasti rapsutuksesta. Niinpä rapsuttelin siinä rupatellessa nuoren rouvan kanssa.

Hänkin oli kiinnostunut seutumme historiasta , sillä onhan meillä näitä ihmeitä. Hiiden kirnut olen esitellyt aiemmin, ne oli parisadan metrin päässä.


 Onkohan tämä vain minun kokemus tai rakkaus?


Nimittäin lähes kaikkia Pihlajamäen katuja

reunustaa upeat luonnon kalliot,


Kesäisin kiipeilen kallioiden päälle ja katselen


niin kauas kuin silmä siintää.

Helsingin korkeat rakennukset erottuvat selvästi,


Tässä kuvassa vihersi jo vihreä sammal.. Se ei vain näy kuvassa kuten silmin katsottuna.

Tässä kallio seinässä oli jykevyyttää


Kivet ja kalliot ovat jotenkin pääosassa

kun tutkii lähistön maastoa.


Valitettavasti en pystynyt konttaamaan

korkeimmalle mäelle, siellä käyn kesäsällä


usein eväät mukana, on sitten seuraa tai ei.


 
 Tässä kuvassa näkyy kevään saapuminen.

Uusi sammal puskee pintaan ja lumivaippa sulaa.


Lumi on hyvin haurasta , sanboisin ilmavaa, kun

yritin ennen konttausta ylittää töyryn lumisesta

kohdasta kun jää luisti, jalkka upposi haaroja

myöten lumeen. Vaihtoehdot oli siis vähissä.
Tässä tämä  puu oli kuin alaston taideteos.


Oksat odottavat silmujen puhkeamnista.


Ihailin sen kauneutta.Viimeinen kallio kuvani, aivan ihana. Kun katson noita luonnon omia

värisävyjä ja muotoa se on kuin taideteos.

aikakausien kerrostumat näkyvät niin kauniisti.


Menneisyys eli tuskin osasin tajuta kuinka kauan sitten nuo kalliot ovat olleet.  kun hiidenkirnujen iäksi on arvioitu 100.000 vuotta


Viimeisenä tämä ihana taideteos.  Kiven, kallion, maan ja puun yhdistelmä

Mieleeni tuli  välähdys jostain Japanilaisesta maalauksesta.

Ei tarvinnut kävellä kauas kaikki tämä ympäröi kotiani nyt.   Vain kivipaasien tarkjka arvoitus kiusaa nyt mieltäni. Jos tiedät niistä jotain kerro.


Nyt nukkumaan on taas levon hetki. Hyvää sunnuntaita lukijoille!

15 kommenttia:

 1. Gracias por tu visita y tu amable comentario a mi blog.
  Compruebo por tus hermosas fotos que la nieve como todos los años es la protagonista de vuestra vida cotidiana y que todo se trasforma y se condiciona a ella.
  te deseo un feliz Invierno.
  Un beso.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Gracias a José, mis fotos no son buenas, pero son imágenes de aficionados. Cuando estoy en mejores condiciones. Los recuerdos y todavía lleno de historia.

   Poista
 2. Tuosta linkistä selviää kivipaasien tausta.
  http://www.kolumbus.fi/aune.greggas/SUOMI/PIHLAJAMAKI/AARNI.html#otsikko4

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. AikatherineMar 5, 2012 08:10 AM

   Kiitos Pedro , tästä linkistä löytyi historiallista tietoa nyt niin paljon että saan tutkia sitä pitemmän aikaa.. taidan liittää sen tuohon blogiin niin että se avautuu suoraan- Minulle erittäin mielenkiintoista! Tämä Aarnin alue on tuttu, siinähän asun. Vieläkään en yhdellä lukemisella tajunnut niitä kivipaasia. Olenkohan oikeilla jäljillä pian teen tästä tarina kiertää blogistaniassa jutun ja miks ei jo nyt. Kantakoon kortensa kekoon jokainen joka löytää uusia tietoja. Onneksi on netti, mutta tarvitaan mua fiksumpi etsimään oikeilla hakusanoilla.. Kiitos Pedro.
   Löytämäni uusin linkki avasi nyt kuitenkin nämä kiven murikat kesällä kuvattuna ja tuli uusi selitys.. Tämä onkin jo jännitystarina;))

   Poista
 3. Oi Sinua rohkeaa, hyvä kun konstit löysit keväisestä luonnosta nauttimiseen.
  Kyllä on kaunista maasto Pihlajamäessä.

  Toivottavasti kivipaasien tunnistaja löytyy.

  Viehättävä tekstin ja kuvallisen kerronta on ulkoilusi.

  Mukavaa alkanutta viikkoa Sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. tämä on hyvin jännittävä paikka asua:)) Luin juuri lehdestä, että iso huumekartelli on saatu kiinni.. Hyvä että saivat, kyllä se on tiedetty että niitä käyttäjiä muutama on, mutta niin on vaikka Eirassa, tai Kaivopuistossakin.. Ei se ole paikasta kiinni vaan niistä ihmisistä. Ja ensimmäinen selitys kivipaaseille löytyi myös... kyllä täällä on paukkunut joskus kovaa, muukin kuin pakkanen. Sitä ei kyllä ole ollutkaan vieraana kuin pikavisiitillä moniin vuosiin..

   Poista
 4. toi mun profiilikuva temppuilee menee välillä mustaksi, yritän pitää sellaista joka ei menis.. se on kun mä siirtelen niitä välillä eri kansioihin ja julkaistuista albumeista taisin poistaa no katotaan kumpi nyt olen eteen vai alas katsova;) hällä väliä, laitan kohta sen sammakon, rupisellasen :))

  VastaaPoista
 5. Meillä ei ole yhtään lunta,
  puisto ikkunani edessä vihertää,
  vaikka öisin onkin pakkasta!


  Aikatherine,saat minulta haasteen
  jonka sain Sofialta,
  http://sofiatanninen.blogspot.com/
  Tarkoitus olisi luetella
  satunnaisessa järjestyksessä 10
  hyvää mieltä tuottavaa asiaa
  ja jatkaa haastetta viiteen blogiin. ☺

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitos Herne, siis mahdollisuus miettiä lisää mielihyväjuttuja. Mikäs siinä.. Otan haasteen vastaan ja jaan taas eteenpäin...kunhan nyt selviän huomisesta... nyt heti en ehdi..

   Poista
 6. Luonnossa vaeltelu on mukavaa. Näin talvella ja liukkailla keleillä saa kyllä olla varovainen. Olitpa seikkaillut, onneksi kaikki meni hyvin siellä lumikasoissa! Bunkkerit ovat varmasti sotien jäänteitä.

  VastaaPoista
 7. Joo Marleena, vallihautoja, juoksuhautoja, ja erilaisia bunkkereita on vaikka millä mitalla. Fideo niistä pitää tehdä, kun tytär ehtis hänel olis sellanen aparaatti..Hyvinhän se reissu meni, hätä keinot keksii ja kun on lapsen mieli niin selviää mistä vain, kontaten teet sä sen.. siitä tuli mieleen vanha biisi, flirtaten teet sä sen. Luonto on mahtava energian antaja ja ZUMBA JA Vesijumppa, olin tänään molemmissa ja aamulla taas vesijumppaan.. pakko että parantuu. salaisuus on liike ja lepo

  VastaaPoista
 8. Hei
  Sinulla on vielä lunta? Muutamat kalliokuvat näyttävät kuin tämä bohusläänin graniitti. Tänään on kylmä ilma ja pohjoistuuli. Ovat luvanneet lumisadetta mutta tuntuu menevän ohi. Hyvää viikonjatketta.
  Jatta

  VastaaPoista
 9. hei Vikkan sinä prinsesdsan kaima, onkos kivaa kun tuli uusi suloinen prinsessa Ruotsiin. Varmasti on, toivottavasti tämä "tähti" tuo onnea sinne ja phjolaan! Täällä on kyllä taas ihan kylmä pientä pakkasata -15.. nenua palelsi kun tulin vesijumpasta kotiin

  VastaaPoista
 10. Hello, Aikatherine.

   The graceful sense wraps your artworks.

   Thank you World-wide love and, encouragement.
   The prayer for all peace.

  Have a good weekend. From Japan, ruma ❃

  VastaaPoista
 11. Sinulla on siellä mahtava ympäristö ihan vieressä, kallioita täynnänsä, ihanaa. Minulla on ollut kallioihin aivan erityisen lämmin suhde lapsuudesta lähtien. Nuokin niin kutsuvasti hohtavat, kesällä varmasti aivan mahtavat.

  VastaaPoista