maanantai 23. toukokuuta 2011

Historia Pihlajamäki.









Aarnipata ja Rauninmalja, Suomen vanhimmat hiidenkirnut

Pihlajamäessä, keskellä Helsinkiä, sijaitsevat Suomen vanhimmat hiidenkirnut Aarnipata ja Rauninmalja. Toisin kuin muut Suomen tunnetut hiidenkirnut, ne ovat vanhempia kuin viimeisin jäätiköitymiskausi eli yli 50 000-vuotiaita, mahdollisesti jopa yli 100 000-vuotiaita. Siksi ne ovat ainutlaatuisia Suomessa ja koko Skandinaviassa.

Kirnuista isomman, Aarnipadan, suurin halkaisija on 6,9 metriä, suurin syvyys 8,45 metriä ja sen suurin jauhinkivi on halkaisijaltaan 1,6 metriä ja painaa noin 6 tonnia. Eikä Rauninmaljakaan ole ihan vaatimaton: sen halkaisija on 1,6 ja syvyys 3,2 metriä.
Molemmat Pihlajamäen hiidenkirnut ovat siirtäneet jopa teitä. Niiden löytyminen perättäisinä vuosina 1993 ja 1994 sekoitti viereisen Rapakiventien alikulkuluiskan rakentamisen kahdesti. Kirnujen erikoisuutta lisää se, että ne molemmat löysi Pihlajamäkeä 1960-luvulla suunnitellut arkkitehti Sulo Savolainen, juuri ennen kirnujen räjäyttämistä taivaan tuuliin.
Pihlajamäen hiidenkirnut rauhoitettiin luonnonmuistomerkkeinä 28.3.1995. Ne saivat nimet keväällä 2008 järjestetyssä suuressa nimikilpailussa. Saman vuoden kesällä kirnuille rakennettiin uusi katselutasanne.

Lapsia Aarnipadan yllä. Kuva: Päivi SeikkulaLue lisää:
Jääkauden jälkiä. Pihlajamäen hiidenkirnujen geologia.
Iltakävelyllä, hetkeä ennen räjähdystä. Pihlajamen hiidenkirnujen löytyminen.
Aarnipata ja Rauninmalja. Pihlajamäen hiidenkirnujen nimet.Kuvia hiidenkirnuista ja niiden löytymisestä.




En voinut vastustaa näiden silmien laittamiselta. Sijaitsevat Imatran lähellä.

Linkkien kautta pääset katsomaan koko historian ja  muutakin Pihlajamäen Seuran ja koko seudun kehityksestä ja historiasta. Kartalla Pihlajamäki on keskellä Helsinkiä sen pohjois rajalla.. Linkin kautta löydät paljon lisää kuvia , jotka on otettu kirnujen löytymisen yhteydessä sekä niiden kaivuu ja raivaus töiden  yhteydessä..



Tämä kuva on   Pohjois Suomesta Lapista ihan verauksen vuoksi.

Hiidenkirnu on kalliossa oleva lieriönmuotoinen kuoppa. Hiidenkirnut ovat syntyneet jääkauden jäätikköjen sulamisveden pyörittäessä isoa kiveä tai kiviä, jauhinkiviä eli pyörrekiviä, paikoillaan, jolloin ne ovat kaivertaneet kallioon melko symmetrisiä ja sileäreunaisia koloja. Virran on täytynyt olla riittävän voimakas pitääkseen pienemmät kivet poissa, ja tarpeeksi korkea, jotta muut painavat kivet ohittaisivat syntyvän kirnun muualta virran syvemmistä kohdista, eivätkä tukkisi syntyvää kirnua. Hiidenkirnujen syvyys voi olla useita metrejä. Monissa hiidenkirnuissa on edelleen jauhinkivi pohjalla.
Hiidenkirnuista ei ole tehty paljonkaan tutkimuksia Suomessa tai muualla maailmassa, joten on hyvin vaikea sanoa tarkkaa listaa maailman tai edes Suomen suurimmista hiidenkirnuista. Samoin hiidenkirnun käsite voi joskus olla hämärä: Jalasjärven Pirunpesää nimitetään usein hiidenkirnuksi vaikka se on todellisuudessa rapauma.[1]



Ja en joskun tämänkin sulamisen jälkeen löytyy kenties taas uusia  ihmeitä.

Tämän tekstinPihlajamäen kirnu kuvat ovat kaikki  Pihlajamäki Seuran ottamia.

7 kommenttia:

  1. Li seu comentário e fiquei satisfeito em saber que do outro lado do mundo,na Finlândia,temos amigos que mal conhecemos,mas que nos satisfazem com suas visitas em nosso modesto blog.Estou a 170 Km de Vinhedo,onde seu filho reside.Realmente,morar em cidade pequena é muito gratificante,é saudável.Um abraço amigo, cá de muito longe...

    Luin kommenttisi ja olin tyytyväinen siihen, että kaikkialla maailmassa, Suomessa, me olemme ystäviä, jotka tuskin tietävät, mutta tapaamme vieraille meidän vaatimaton blog.Estou 170 km päässä Vineyard, jossa hänen poikansa reside.Realmente, asuu pienessä kaupungissa on hyvin palkitsevaa, on saudável.Um ystävällinen halaus tässä kaukaa ...

    VastaaPoista
  2. Que buena sfotos de estos fenomenos de la naturaleza, me impacta la uíltima foto del agua en el hielo, genial reportaje amiga mía, un fuerte abrazo para ti Aikatherine

    VastaaPoista
  3. Aikatherine,você está na minha lista de blogs que sigo...Procuro mostrar a cidade onde moro,seus contrastes,como também faço questão de cobrar do poder municipal,eficiência,baseado no imposto que os mantém em seu posto administrativo...A população precisa de retorno com qualidade!

    VastaaPoista
  4. Tietääkseni en ole hiidenkirnuja nähnyt. Kolilla olen käynyt, mutta en muista, onko siellä hiidenkirnuja. Syviä kallionkoloja sieltä ainakin löytyy. Niitä on pidetty uhripaikkoina.

    VastaaPoista
  5. aikatherine kirjoitti...

    F Silva Para mim foi um grande prazer encontrar seu blog, todos os seus contatos lá perto de onde mora o meu filho com a família dele é bom, eu posso acompanhar o que acontece lá, ele, meu filho não tem tempo para escrever, é sempre a trabalhar ou fazer desporto .. Obrigado por visitar, eu, muitas vezes, olhar suas fotos e ler as questões atuais, eu atrever-nos a tomar uma posição muito forte sobre questões políticas, e eu não sinto isso na mídia muito bem .. Vou comentar sobre essas coisas que de alguma forma eu posso entender .. certamente é uma boa. am
    23. toukokuuta 2011 20.17
    aikatherine kirjoitti...

    Gracias Paco, es interesante conocer la historia antigua. Huisi idea es que a veces el conjunto de esta región del norte ha sido tan grueso el hielo .. abrazar a mi amigo Paco
    23. toukokuuta 2011 20.21

    VastaaPoista
  6. Eu compreendo estas são questões administrativas. Na Finlândia, também tratada na cidade e os serviços gerais do estado com o dinheiro dos impostos, temos uma taxa bastante elevada, a maioria das pessoas a viver modestamente, e também está desempregado. Serviço Social apoia e ajuda a raiz a maioria deles. Agora temos apenas um novo governo, durante a fase de negociação é considerar como o dinheiro dos impostos é que vai ser distribuído.
    24. toukokuuta 2011 10.38

    VastaaPoista
  7. aikatherine kirjoitti...

    hei Aili mummo.. Itä Suomen alueella on hyvin paljon pieniä kirnuja, mutta enemmän todella vaikuttavia harjuja ja rotkoja.. Sehän on Suomen matkailun helmi.. Koli on upea paikka, olin vieettänyt siellä kesälomia ja kävellyt ihan huipulle.. varsinaisia kirnuja en nähnyt.. sensijaan paljon muuta luonnon muodostelmaa.. ennenvanhaan ihmiset nimesivät näitä syviä koloja rapautumia ja rotkoja "pirun" etunimikkeellä..ne koettiin uhkaavia ja niihin ei osattu suhtautua luonnollisesti.. ne oli pirunkoloja ja holveja.. Pirulla ei ole mitäöän tekemistä jääkauden aikaisen muutoksen kanssa..

    koko Suomi on saanut kauniit harjut ja rotkot, vaarat ja järvet jäiden sulamis vaiheessa , joilloin valtavat vesi ja jää voimat ovat muokanneet maamme ihan miten luonto tekee..

    minä verran on perää uhripaikkojen ja sellaisten tarinoiden fakta tiedossa on osin arvelujen varassa..
    on selvää että muinainen esi- kansa Suomessa on elänyt Ukko jumalan ja erilaisten Luonnon esim, puun palvonta paikkana.. Kalevala opus on ehkä yksi viitteellinen esihistorian aikaan..
    Tapa jolla niissä runoissa puhutaan luonnosta ja Jumalasta kertoo aika paljon..
    25. toukokuuta 2011 18.40

    VastaaPoista