lauantai 20. marraskuuta 2010

Vierasta PölyäAvaruus

Katja Repo, 17.11.2010, 9:20

Japanilaisluotain toi Maahan asteroidipölyä[Kuva: Nasa]
Japanilainen avaruusluotain on ensimmäisenä onnistunut tuomaan Maahan pölyä asteroidin pinnalta, Reuters kertoo. Haybusa-luotain vieraili Maan läheisellä Itokawa-asteroidilla vuonna 2005.
Miehittämätön Haybasa-luotain palasi seitsenvuotiselta matkaltaan aiemmin tänä vuonna, mutta hiukkaset on vasta nyt onnistuttu tunnistamaan.
Hiukkasista 1 500 tunnistettiin maapallon ulkopuolelta tulleiksi kiviksi ja tarkemmat tutkimukset osoittivat, että ne ovat peräisin asteroidi Itokawalta. Hiukkaset ovat kooltaan alle 10 mikrometriä ja sisältävät oliviinia, pyrokseenia ja plagioklaasia.
Japanilaisten seuraava askel on kehitellä entistä tarkempia tutkimustapoja näiden pikkuruisten hiukkasten tutkimiseksi. Osa Maahan tuoduista hiukkasista aiotaan jakaa tarkempiin tutkimuksiin ensi vuoden aikana tutkijoille ympäri maailman.

Tietoa aurinkokunnan synnystä

Tutkijat toivovat asteroidipölyn hiukkasten tuovan lisää tietoa aurinkokunnan muodostumisesta. Japanin ilmakehää ja avaruutta tutkiva Jaxa-virasto enteilee lausunnossaan, että hiukkasten avulla voitaisiin päästä selville aurinkokunnan synnystä.
Toiveet perustuvat pitkälti sille, että asteroidien ajatellaan säilyneen melko muuttumattomina.
”On vielä niin paljon asioita, joita me ihmiset emme tiedä. Näiden ja muiden löytöjen avulla voimme saada paljon lisää tietoa siitä, miten aurinkokunta ja planeetat ovat syntyneet”, sanoo Jaxan tiedottaja.
Haybusa-luotain tuhoutui kesäkuulle ajoittuneen paluunsa aikana, mutta onnistui pudottamaan näytesäiliön ehjänä maanpinnalle.

2 kommenttia:

  1. Tähtitiede vetää puoleensa kuin magneetti. Olisi mahtavaa tehdä ammatikseen tutkimuksia. Juuri oli uutinen Linnunradan ulkopuolisista löydöistä.

    VastaaPoista
  2. joo olis kai jännää päästä kiertämkään maailmankaikkeutta, ehkä sitten joskus mennään.. ei sitä tiedä. henkihän on silloin vapaa lihan kahleista

    VastaaPoista