sunnuntai 14. marraskuuta 2010

nyt se tulee

Ilmaston muutos.  Talous tiede lehti uusinta tietoa. :


Avaruus
Tuomas Hyytiä, 10.11.2010, 19:35
Tutkijat ymmällään: Kaksi jättimäistä energiakuplaa purkautuu Linnunradan keskustasta

Ryhmä tutkijoita on havainnut kahden jättimäisen energiakuplan purkautuvan Linnunradan keskustasta, kirjoittaa Yhdysvaltain ilmailu- ja avaruushallinto Nasa sivuillaan.

Kuplien mittasuhteet ovat valtavat. Niiden yhteenlaskettu läpimitta vastaa noin puolta Linnunradan halkaisijasta, ja ne ulottuvat 25 000 valovuoden päähän galaksin ulkopuolelle sen molemmin puolin. Kuplien sisältämä energia puolestaan vastaa 100 000 supernovaräjähdyksen energiaa.
Kuplien alkuperä on tutkijoille yhä mysteeri. On mahdollista, että kuplat ovat peräisin Linnunradan keskellä sijaitsevan massiivisen mustan aukon aikaansaamasta hiukkasuihkusta. Tällaiset hiukkassuihkut ovat yleisiä muissa galakseissa, joten vaikka hiukkassuihkua ei tällä hetkellä galaksissamme nähdä, sellainen on hyvin saattanut olla olemassa.

Toisen mahdollisen vaihtoehdon mukaan kuplat olisivat saaneet alkunsa kaasuvirroista, jotka liittyvät miljoonia vuosia sitten galaksin keskustassa tapahtuneeseen energiapurkaukseen, joka synnytti kokonaisia tähtijärjestelmiä.
Kuplat löytyivät säteilysumun seasta

Tutkijat pääsivät kuplien jäljille käsittelemällä Nasan gammasäteilyteleskoopin keräämää informaatiota. Informaation joukosta he huomasivat mystisen korkeaenergisten hiukkasten muodostaman sumun Linnunradan keskustassa.

Muut tutkijat eivät olleet havainneet säteilykuplia, koska gammasäteilyn muodostama sumu peittää koko taivaan. Sumu on peräisin lähes valonnopeutta liikkuvista hiukkasista, jotka vuorovaikuttavat avaruudessa matkaavan valon ja tähtienvälisen kaasun kanssa.

Tutkijoiden jatkuvana haasteena on erottaa yksittäisiä gammasäteilylähteitä sumun keskeltä. Gammasäteily on kaikkein suurienergisintä olemassa olevaa sähkömagneettista säteilyä.
Pimeä aine ei alkuperänä

Aluksi tutkijat arvelivat, että energiakuplat olisivat voineet syntyä niin sanotun pimeän aineen hiukkasten törmäysten seurauksena. Pian kuplissa kuitenkin huomattiin ominaisuuksia, jotka eivät sopineet tähän teoriaan.

Ensinnäkin kuplien reunat osoittautuivat liian tarkkarajaisiksi, jotta kuplat voisivat olla miljardeja vuotta vanhan pimeän aineen aikaansaamia. Toiseksi kuplien sisältämän säteilyenergian suuruus viittaa niiden olevan peräisin pimeän aineen sijasta jostakin suuresta ja suhteellisen nopeasta energiapurkauksesta.

Olipa kuplien alkuperä mikä tahansa, tutkijat uskovat niiden liittyvän moniin astrofysiikan tärkeimpiin kysymyksiin, ja kuplien syntyyn liittyvät jatkotutkimukset ovat käynnissä.

Lisäinformaatiota ja esittelyvideo ilmiöstä on katsottavissa Nasan sivuilla. Alkuperäinen tutkimusartikkeli on luettavissa pdf-muodossa täältä.

Ajattelin vain, minkälaisia ilmaston muutoksia on odotettavissa..  hurjaa.. toistaiuseksi olkoon tämä isien päivän kunniaksi kunnon ilotulitus. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti