tiistai 8. toukokuuta 2012

Pikainen päivitys

http://runojuonia.vuodatus.net

Yllä olevassa linkissä on  kirjoittamani novelliNyt kiireinen viikko.

Maailmalla tapahtuu  paljon,  ei elämään enää vaikuta pelkästään kotimaan tapahtumat  , ei edes Euroopan Unionin tapahtumat.
Jokainen varmaan on alkanut tajuta asioita ja tapahtumia  maailmanlaajuisesti.

Ihmiset alkavat yhä enemmän jakaantua  ylä ja alaluokkiin.
Noususuhdanteen aikana, kun kaikilla oli töitä, ja kouluja sai käydä niin paljon kuin halusi  , opintotuet olivat pitkille ajoille.  Nykyään ei voi enää  opiskella  työn ohessa, vaan on keskitettävä kaikki  tarmo nopeaan valmistumiseen.  Kaikkiein  köyhimmät putoavat  tästä joukosta, ellei ole taitoa elää tosi pienellä opintotuella.
Se on taitolaji, rahan käyttö,  molemmilla sekä  opiskelijoilla että pien eläkeläisillä.
Ei vallassa oleva eliitti ja rahan valta  tule lisäämään eläkeläistenkään  turvallisuutta.  Tulevina vuosina, yhä useampi  varsinkin sairastava eläkeläinen, putoaa  sinne alaluokan kastiin, josta yhteiskunta ei enää  huolehdi.
Ne joilla on vaurautta jo syntymästä asti ja ovat  nyt hyvissä viroissa ja nauttivat  jos jonkinlaisista bonuspalkkioista , ei heillä ole enää käsitystä,  millaista on  elää  niillä pienillä perus eläkkeillä, joilla suurin osa kansaa kuitenkin elää.
On huolestuttavaa huomata, että tämä kuilu  yhä kasvaa ja  luo suurta eriarvoisuutta ihmisten kesken.
Jos kysyt köyhältä:  kuka hän on?  Hän vastaa ehkä,  - Enhän ole paljo mikään, roska yhteisakunnan takapihalla.
Kysyt eliitiltä:  Kuka olet?   Hän ihmettelee miksi edes kysyt.. Etkö näe tai tunne häntä, hänhän on kuuluisa finanssialan viskaali, kartanon herra, ylipalkattu  johtaja .  Hän vastaa lopulta ehkä;  - Olen Minä  ja yhtäkuin
( valta, raha , titteli, )  Ensin on tämä  Minä, ja Minän Suku ja muu eliitti, joka on  pari kilometriä Jumalan yläpuolella, ( no siitä ei enää moni köyhäkään välitä, kun sellaiset nyt ovat vain uskon asioita)  sitten siellä Jossakin  Jumalan  jälkeen  on tavalliset ihmiset.  Ne jotka tekevät työtä tämän Ison Minä elämisen rikastamiseen.( vähän kärjistin )
Tälläisiä asenteita on jo nähtävissä nuorten koulumaailmassa.
Eliitti kouluttaa lapsistaan uutta  ylimielistä  eliittiä, joka  tuntee pahoinvointia, jos  tavallinen rahvas uskaltaa katsoa oikeudekseen puhua tahi kysyä  vaikka kuinka asiaa..

Nämä elämän tavat ja ylä ja alaluokat ovat olleet aina maailmassa,  ja joissakin maissa  ne ovat olleet niin kauan että siellä on ihminen sopeutunut  syntymästää asti omaan  kastiinsa. Vaikkapa Englannnissa.

Tässä sotien jälkeen oli kuitenkin aikakausi, kun moni  pääsi ponnistelemaan niin kutsuttuun keskiluokkaan  sieltä köyhistäkin olosuhteista.  Sen sai aikaan työ.  Työtä oli tarjolla  niin paljon kuin jaksoi tehdä.
Itsekkin kuuluin tähän väliryhmään.  Maailmalle lähdin tyhjin käsin, mutta kovalla työllä  sain  hankittua  oman kodin  ja  sellaisen keskiluokan ihmisten elämän.  Mistään ei ollut puutetta.  Työtä olikin aina eläkeikään asti.

Eläkkeelle jäädessä  putosi tuloista noin puolet.. Heti alussa sitä ei edes tajunnut. Mutta kyllä sen pian huomasi, että rahat ei vaan riitä enää ihan  kaikkeen mihin ennen. Opettelin elämään varojeni mukaan , ei se niin vaikeeta ollut..Ainut mistä luovuin, oli Visakortti..  Se oli hyvä päätös, ei tule shoppailtua velaksi. Talous pysyy raameissaan.
Nykyään siunaan sitkeyttäni, kun liki pakotin  kaikki lapseni opiskelemaan aina yliopistoon asti.
Ei ollut antaa heille  rahaa  mutta rakkautta ja  koti oli aina ja  kiitos  heille  he kaikki ovat  nyt  koulutettuja ja hyvissä töissä.. Eivät eliittiä, vaan sitä tavallisen keskiluokan kunnollista ja työteliästä väkeä.

Nyt tarkastelen jo lastenlasten tulevaa elämää..
Vaatii vanhemmilta  jälleen paljon rakkautta ja  tarmoa  saada tämäkin jälki joukko koulutettua.  Sillä ilman opiskelua, heillä ei ole  kovin  suuria eväitä.

Ihan pian on taas äitien päivä.  Olen ollut aika usein korttien mukaan maailman paras äiti.. Jep, niin on ollut miljoona  muita äitejä.

Äitiys ja mummous on oikeestaan arvo, jota ei voi luokitella. Sellaista arvoa toivoisin kaikille  ihmisille.


10 kommenttia:

 1. Hei Aikku!

  Jokainen meistä voi olla 'maailman paras mummo' omille lapsenlapsilleen.<333

  Oikein hyvää loppuviikkoa & viikonloppua sinulle.<333

  VastaaPoista
 2. Hei Aikku, tervetuloa vierailulle blokiini ja samalla toivotan hyvää Äitienpäivää!

  VastaaPoista
 3. Boa semana!

  ¸.•°`♥✿⊱╮
  ❤♡
  FELIZ DIA DAS MÃES!!!

  Beijinhos.
  Brasil
  °º °♫♫♪¸.•°`

  VastaaPoista
 4. Hei
  Ajankohtaista - sillä ole juuri lähettänyt eläkehakemukseni. Aloin työnteon 15 vuotiaana iltakoulun ohella. Olen lukenut että uusi laki laskee eläkkeet 18 v (ennen oli 23 v). On hyvä kun on tullut säästettyä kaikki työpaikkatodistukset.
  Minulla ei eläke ole suuri sillä olen ollut kotona täällä Ruotsissa 25 v. Ja niin kaun kun meitä on kaksi niin se menettelee. Täälläkin ovat eläkkeet kehnoja - jotta selviät paremmin on otettava oma säästötilieläke. Onneksi on kumminkin laki että jos eläkkeesi on pieni, 7.000 kr niin saat asumistukea 5.000 kr/kk. Saat tämän tuen asuit sitten omassa asunnossa tai vuokralla. Luin juuri että 40 vuotta sosionoomina työskennellyt
  saa saman verran (7.000+5.000 =12.000 kr/kk) koska puolittavat tulot kun menet eläkkeelle. Sosionoomi (Suomesta muuten) kehoitti kaikkia jättämään työnteon!!! Täällä annetaan verohelpotuksia työntekijöille+palkankorotuksia. Mutta eläkeläisiä rokotetaan!

  VastaaPoista
 5. kiitos Aili.. ollaan vaan:))

  VastaaPoista
 6. Kiitos Ripsis, kävin ja kiitän.

  VastaaPoista
 7. Obrigado por sua mágia da Ines .. passamos uma celebração maravilhosa família. Não há nada melhor

  VastaaPoista
 8. Kiitos Jatta, minä luulin että Ruotsissa olisi ollut vähän enempi eläkkeet, nämä mainitut ovat kai nyt naisten alojen keskimääräisiä. Tiedän että kun otan yhden nollan pois kruunusta ollaan lähellä euron arvoa. Eli nuo mainitut on tosi huonoja eläkkeitä. Tietääkseni meillä Suomessa ei saa asumistukea omistusasuntoon, ja kaikki mahdolliset tulot tarkistetaan, vaikka ei olisi kuin joku kokouspalkkio se voi huitaista tuet pois. Nämä eläkeläiset jotka ovat palanneet Suomeen eläkeiässä, ovat saaneet taistella vielä monista muista byrokratian ihmeistä. Säästöeläke mahdollisuu, tai oma eläkevakuutus on myös täällä käytössä, siitäkin ollaan jo montaa mieltä.. kun luin uutisen että eräiden elittii johtajien lisäeläkkeitä halutaan nyt leikata tai poistaa, pidin hyvänä suuntana. Toivotaan sinulle nyt positiivista voimaa ja ennenkaikkea terveyttä, eläkepäiville. Sillä tosiasia on että eniten kärsivät ne eläkeläiset jotka sairastavat, vaikka maksamme enemmän sairaseläke kassaan veroa kuin työtä tekevät, siinä on ihan järjetön moka. Kunnallinen hoito on heikkoa, odotusjonot pitkiä, yksityishoito liian kallista, rahat ei riitä, silti esim. hammashoito on pakko hoitaa yksityisesti. Vain akuutissa pahassa tapauksessa voi päästä kunnalliseen. Näin Helsinki Cityssä. "Disain kaupunki" heko heko.onneks ei sentään tullu sitä guggenheimia.

  VastaaPoista
 9. Pitää paikkansa että kun otat nollan pois kruunusta niin on liki euron arvoa.( Täällä on muuten existensminimum 3.600 kr/kk). Asuminen on kallista, normaali vuokrakaksio 5.000 kr/kk. Täällä on sairaushoito aivan päälaellaan, sairaalaan (miehen kuulovamman vuoksi) on 2 tunnin ajomatka. Niin kauan kun hän voi ajaa autoa menettelee (hän on nyt 86 v). Ja sairaanhoitajat pakenevast joten jos kesällä sairastut et tiedä miten käy. Kun sitten me, 40-luvulla syntyneet, alamme sairastella, ??? ei näytä korealta.
  Me asumme pikkupaikalla, 2 tunnin matka Göteborgiin, pitäisi kait muuttaa, mutta jo muuttamisen ajatus vie voimat(heh heh...)

  VastaaPoista
 10. Tärkeästä asiasta puhut taas. Päättäjillä ei yleensä ole omakohtaista kokemusta taloudellisesta ahdingosta tai edes läheisiä/ystäviä/tuttavia jotka sitä kokisivat. He elävät omassa, taloudellisesti turvatussa kuplassaan ja arviovat päätettävissään olevia asioita omasta, kokemuksellisesti hyvin suppeasta näkökulmastaan.

  VastaaPoista