keskiviikko 7. maaliskuuta 2012

ihania miehiä

Millaisia ovat ihanat miehet?   Minusta nämä muutamat ovat esimerkki siitä millainen on todella ihana mies. Ei vain ihana, vaan arvostan suuresti ja kunnioitan erittäin paljon.

Kohtalon oikusta tunnen henkilökohtaisesti miehiä sekä muutaman virtuaallisesti joilla on kaikilla yhteinen tekijä.  Syy miksi arvostan heitä suuresti,


Nimittäin jokaisen  näistä miehistä  rakas aviovaimo on sairastanut jo useita vuosia vakavaa Alzheimerin tautia.  Näistä tuntemistani miehistä jokainen tekee parhaansa, auttaa ja hoitaa vaimoaan kotona ja se ei ole ihan helppo tehtävä.  Pitkän avioliiton jälkeen on kuitenkin syntynyt  monet kauniit ja terveidein aikojen yhdistävä voima.  Se pitää yhä edelleen, ainut mitä nämä miehet  kaipaavat on ystävät, jotka ymmärtäisivät ja pitäisivät yhteyttä.. Kun normaali keskustelu ja elämä on muuttunut  sairaan hoidoksi, ja kokoajan tilanteen valvomiseen ja huolen pitämiseen, he tarvitsevat ystävien tukea ja ymmärrystä .

Eihän minusta heille muuta iloa ole, kuin vaihdan mielipiteitä ja ajatuksia arjen kulusta. Annan mielelläni sydämestäni ja ajastani heille tukea ja myös toivoa. Sillä kokoajan keksitään uusia lääkkeitä, jotka helpottavat aina enemmän.  Potilaan muisti on rajallinen ja joskus hän ei tunne  elininkumppaniaan ei edes lapsiaan. Toisinaan taas on parempia päiviä ja voi olla lähes hauska päivä, kuin silloin ennen.

On todellista rakkautta pitää huolta puolisostaan todella aidosti loppuun asti.

Aivan eriasia on ryhtyä ikäihmisenä uuteen suhteeseen, jossa tämä sairaus on jo ensi tutustumisen aikana selviö. 
Tiedän että on vastaavia aviovaimoja jotka urheasti yrittävät selvitä  potilaan  joskus  vaikeistakin kohtauksista. 

On muitakin akuutteja asioita joita mietin miten kertoisin.. Mutta tällä kertaa eläköön huuto miehille joiden rakkaus ei sammu puolison sairauden takia. 

14 kommenttia:

  1. Olin muutama vuosi sitten Kerimäellä eläkeliiton ja Arjen Ankkurit (vapaaehtoinen auttamisorganisaatio) järjestämillä kurseilla. Hyvä kurssi ja siellä kävi kaksi omaishoitajaa kertomassa kokemuksistaan juuri alzheimer tautia sairastavasta puolisostaan.
    Toinen miespuolinen, toinen naispuolinen. Se oli "koskettavaa" kuunneltavaa.

    Vanhimman siskoni mies sairastui kauan sitten ko. sairauteen. Sisko hoiti monet vuodet häntä kotona. Viimein hoito oli mahdotonta kotioloissa. Laitoshoitopaikka ainoa mahdollisuus.

    Muutama vuosi ja siskoni sairastui samaan tautiin. Lievemmässä muodossa.

    Molemmat ovat nyt päässeet "kotiin". Ensin sisko, sitten puoliso.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Shamaani,oletkin perehtynyt minua paremmin näihin ongelmiin, kurssilla. Olen huomannut sinun tavassasi käsitellä yleensä ihmissuhteita tämän hyvin empaattisen tavan keskustella asioista. Omaishoitajien osa ei ole helppo, ja jos ikää on vielä paljon se on sitä raskaampaa. Mielestäni yli 70v omaishoitajien tulisi saada enemmän yhteiskunnan tukea ja lepopäiviä, Sinulla on myös omakohtainen kokemus rakkaan sisaresi ja hänen puolisonsa viimeisistä vuosista. Se on varmasti asettanut asioita uuteen tärkeysjärjestykseen. On myös muita sairauksia, joissa rakas puoliso on paras hoitaja, vuosien läheisyys ja rakkaus ei voi loppua toisen kärsimyksiin. Kiitos että kerroit oman kokemuksen, tiedän että teet yhä paljon monenlaista , Taivaan isä siunatkoon sinua ja toivon että pysyt terveenä.

      Poista
  2. Kirjoitin kerran blogijutun kumppanin ja/tai yustävän hakemisesta e-kontaktisivuilta. Myös siitä, miksi naimisissa olevat ovat siellä kirjoilla.

    Sain hyvin positiivisia vastauksia juuri tämän takia, kun kerroin, että jos naimisissa oleva mies ottaa yhteyttä, niin kannattaisi ensin katsoa hänen profiiliansa ja myös sen mitä hän hakee. Eivät kaikki hakeneet seksikumppania, varsinkaan ne, jotka ilmoittivat rehellisesti olevansa naimisissa ja hakivat keskusteluystäviä.

    Sain sitten henkilökohtaisen kiitoksen eräältä mieheltä, joka haki vain ystävyyttä virtuaalisesti, hän oli jo 4 vuotta hoitanut sairasta vaimoaan kotonaan, joka ei edes tuntenut miestään, eikä päässyt itsekään mihinkään harrastuksiin ym. Hänelle oli lääkäri suositellut liittymistä tällaiseen kontaktisivustoon.

    Hän oli ottanut kolmeen naiseen (hyvin koulutettuja, mm. opettaja) yhteyttä jutellakseen ja oli saanut kamalan haukkumaryöpyn kaikilta, mutta minulle vielä uskaltautui kirjoittamaan sen blogikirjoituksen johdosta.

    Nostan olematonta hattuani kaikille, jotka jaksavat hoitaa puolisoansa vaikeissa olosuhteissa, tunnen muutamia sellaisia.

    Hyvää naistenpäivää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Plätty, toit esille tämän virtuaallisen avunhaun, siinä ei ole mitään pahaa jos ihminen hakee keskustelu ja ystävyys kumppania , he tarvitsevat sitä. Jos olisin naimisissa, ja ongelmani olisi se yksinäisyys ja tyhjä avuttomuus mikä syntyisi kun en saisi puolöisoon mitään yhteyttä, voisin hyvin kuvitella hakevani sitä kaikilta foorumeilta. Ikäni huomioiden en enää etsi itsekkään miestä, vaan olen hyväksynyt ajatuksen, se aika on ohi, mutta hyviä ystäviä heitä ei ole koskaan liikaa. Ennenkaikkea meidän kaikkien kannattaa todella tutustua näihin ihmisiin ymmärtäen ja empatialla.. Ehkä ne naiset juuttuivat vain siihen naimisissa sanaan, eivätkä sen tähden välittäneet aidosti. Ja jos he etsivät miesystävää vakavissaan, niin mielenkiinto ei riittänyt ongelmiin..
      Minulla on nyt väsymys päivät, en jaksa kirjoittaa mitään. Ryhmätyökin jää tekemättä.. Mutta ei se mitään ei siitä palkkaa makseta. Minun tätini hoiti myös miestään niin kauan kuin pystyi, mutta sitten voimat loppuivat, kun mies sai toistuvia kohtauksia ja ei tuntenut enää ketään. Laitokseen oli vietävä, siellä hän menehtyi muutamassa kuukaudessa. Tätini eli pitkään sen jälkeen ja kävi ahkerasti seurakunnan piirissä, ja vierailin hänen luonaan usein. Nyt hänkin on Taivaan Isän luona, uskonsa mukaan..

      Poista
  3. Hei Aikatherine!

    Sinulla on näitä hyviä ja tärkeitä keskustelunaiheita aina, tämäkin asia, jossa puoliso toimii omaishoitajana. Uskon että heidän osansa on raskas ja yksinäinen. On sidottu potilaaseen vuorokauden ympäri, saa hyvin harvoin muutaman vapaapäivän, jotta voisi levätä ja saada itselleen virkistystä.

    Ota nyt rennosti, Aikku, ja lepää sinäkin, tarvitset sitä.<3

    Oikein rauhaisaa ja antoisaa viikonloppua sinulle.<3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin on Aili-Mummo, yhä lisääntyvässä määrin. On erittäin kunnioitettavaa että puolisot tai lapset hoitavat sairaan omaisen , myös sisarukset joissakin tapauksissa. Tämä Alzheimerin sairaus on siitä vaikea, että se muuttaa sairaan luonnetta joskus hyvin paljon ja hoitaminen on todella raskasta, Omaishoidon tukea esitettiin juurileikattava<ksi! Kun pitäisi korottaa ja lisätä vapaapäiviä jaksamisen kestämiseen. Minä olen nyt lepäillyt aika paljon, leikkelen vahhoja vaatteita ja virkkaan pikku mattoja, kun ei ole kangaspuita. Kivaa rentouttavaa touhua. Olen juuri saamassa valmiiksi valkoisen pyöreän maton sängyn viereen, siihen on kiva aamulla laskea jalkansa, se on pehmeä, paksu ja puhdas. Tehty vanhoista lakanoista, joten kestää myös konepesun.

      Poista
  4. Tämä aihe on tullut ja on tulossa yhä enemmän ajankohtaiseksi monen monessa parisuhteessa.. nyt kun suuret ikäluokat alkanat tulla miesten/naisten ikään... tärkeän asian otit pohdittavaksesi.. Hyvä, että olet ystävänä sitä kaipaaville omaishoitajille! Sinunlaisiasi ihmisiä kaivattaisiin tähän maahan monia, monia...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ystävyys ei vaadi paljon mitään muuta kuin läsnäoloa, ihmisen kuuntelemista ja jos voi jotenkin auttaa niin hyvä, voin tehdä palveluksen tälle hoitajalle, tärkeintä on olla läsnä oikeesti. Me ihmiset tarvitsenme toisiamme, joskus tarvitsen kuuntelijan joskus voin olla hiljaa ja kuunnella itse. Oma-aloitteinen avuntarjous ei myöskään ole koskaan pahasta, jotkut ovat arkoja pyytämään.. Tämä suurien ikäluokkien terveyden tila ja siitä huolehtiminen ei ole sen suurempi kuin se on meidän jälkeemme. Ellei eläkkeitä koroteta ja työttömyyttä saadfa alenemaan on parinkymmenen vuoden kuluttua todellinen kurjuus edessä- Nyt olisi nuorten viisasta maksaa ihan omaa lisä eläkekassaa tulevaisuutta ajatellen. Sillä eläkkeet ovat tulevaisuudessa hyvin monilla niin pienet että niillä ei enää tule toimeen.. Isokenkäisten bonukset ja vastaavat optiot pitäisi lailla kieltää, ja siirtää ne varat töpaikkojen kehittämisdeen.

      Poista
  5. ES LA PRIMERA VEZ, QUE PASO POR TU BLOG...PERDON!!!!LA VIDA MISMA,DA GIROS INEXPLICABLES...QUE NO TE DEJAN...GRACIAS POR EL POST
    UN ABRAZO DESDE ARGENTINA
    LIDIA-LA ESCRIBA



    BLOG ACTUALIZADO,VEN Y SI QUIERES COMENTA!PERDON

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ¡Viva! Lidia querida amiga de Argentina. Bienvenidos a Finlandia en el lado de una abuela de pequeño, común y corriente. Es maravilloso lo que se refiere a los mensajes desde la distancia, este mundo es tan pequeño casi por completo. Un montón de flores y saludos de primavera aquí desde el norte!

      Poista
  6. Toivottavasti saamme hoitaa itsemme loppuun saakka, ei hoitoon kiitos. Ihania miehiä maailma on pullollaan mutta nyt en löytänyt kuvaa, aihe oli sama kuin Sinullakin, joten en kirjoitakaan tästä:) Samalla aaltopituudella taas kerran aikku..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No voi Mustis ystäni, ehkä löydät vielä ja löydätkin uusia puolia aiheesta.Eihän aiheet lopu. Toivon minäkin että jaksaisin hoivata itseni loppuun asti. En silti ole hoitokammoinen.. mielummin huonokin laitoshoito kuin tilanne, jossa en osaisi toimia enää mitenkään perusasioissa itsenäisesti. Kai nuo lapset veis johonkin.

      Poista
  7. Hombres maravillosos hacen falta al mundo para cuidarlo y mimarlo con su bondad. Un abrazo.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Y, y ... Neuriwoman, mi querido esposo está muerto .. Pero espero que alguien de mis hijos es agradable y le proporciona la comida final, entonces a veces si no estoy cansado de .. pero las probabilidades de que son una maravilla .. gracias a Dios.

      Poista