perjantai 28. tammikuuta 2011

Uutta taivaalta


27.01.2011 15:00

Galaksi löytyi 13,2 miljardin valovuoden päästä

Kalifornian yliopiston tutkijat Santa Cruzissa uskovat todennäköisesti löytäneensä avaruuskaukoputki Hubblella kaukaisimman koskaan havaitun galaksin jopa 13,2 miljardin valovuoden päästä. Tähtitieteilijät työnsivät Hubblen rajoja entistä kauemmaksi aikoihin, jolloin alkuräjähdyksestä oli kulunut noin 480 miljoonaa vuotta.

"Olemme tulossa hyvin lähelle ensimmäisiä galakseja, joiden uskomme syntyneen 200-300 miljoonaa vuotta alkuräjähdyksen jälkeen", sanoi tähtitieteen professori Garth Illingworth Naturessa julkaistusta tutkimuksestaan.

Hubblen infrapunakuvia tutkimalla tähtitieteilijät saivat selville, että 480-650 miljoonaa vuotta alkuräjähdyksen jälkeen galakseissa tapahtui dramaattisia muutoksia. Tänä aikana tähtien muodostus maailmankaikkeudessa kymmenkertaistui, Illingworth sanoi.

Löydöt sopivat yhteen sen ajatuksen kanssa, että galaksit kasvoivat ja sulautuivat yhteen pimeän ainaan gravitaatiovaikutuksen ansiosta.Tässä kuvassa on Supernovan räjähdys.

Kun Huble on kuvannut tämän  se on todellisuudessa tapahtunut niin monta miljoonaa valovuotta sitten, että voisimme ajatella sen näyttävän oman maailmakaikkeutemme synnyn.

Ainakin kuva on upea! Tulta ja tulikiveä! 


Toinen analyysi, joka käyttää määrä harvinaisen supernovan räjähdyksiä kutsutaan γ-ray murtuu määrittää määrä tähtien varhaisessa maailmankaikkeudessa, suosii enemmän galakseja on tänä aikana  . "Uskon, että he eivät löydä kaikkia tähtiä siellä",  sanoo John Beacom, tähtitieteilijä Ohio State University Columbuksessa ja ollut mukana kirjoittamassa γ-ray puhkesi tutkimuksessa.
Muita havaintoja Hubblen ja JWST tarvitaan selvittää näitä eroja, sanoo Bouwens. "Saamme lisää tietoa", hän sanoo. "En usko, että tämä on viimeinen sana."

Miettikää vähän...

On siis ollut tulta, kiveä, ilmaa, vetyä, todennäköisesti kaikkea tavallista maailman materiaalia.  Sitten se vaan räjähti. Niinkuin jonain päivänä arvioiden mukaan jo 5 miljoonan vuoden kuluttua aurinkomme räjähtää ja nielaisee laajentuessaan kaikki tuntemamme lähi planeetat.
No en tiedä mitään, olen vain hyvin kiinnostunut.
Tahtoisin tietää , tai ehkä en tahdo, ehkä tiedän jo jotain , jota on vaikea selittää..Elämä on arvoitus.  Evoluutioteoria on teoria, kaikki suuret ikuisuuskysymykset ovat teorioita. Teoriatiede on kokoajan muuttuva käsite. Joka päivä löytyy todiste puolesta ja vastaan. Kukaan eikä mikään voi todistaa Jumalan olemassa oloa tieteellisesti, siksi ihmiset tarttuvat teoreettiseen evoluutioteoriaan. En myönnä olevani ikinä enempää apinasta kuin gorillasta, kävelisitpä vaikka käsillään. En ole syntyisin myöskään kaloista, en silakasta enempää kuin haista. Gorillan geenit oli 98,3 muistaakseni suhteessa ihmiseen. Hyvä se ero riittää minulle.

6 kommenttia:

 1. Upeita kuvia, enkä osaa todellakaan ajatella, että kaikki tämä räjähtely on tapahtunut miljoonia valovuosia sitten, menee yli ymmärryksen.
  Yhtä ainoaa sanaa en osaa nimetä, koko kirjoitus on niin mielenkiintoinen.
  Mukavaa viikonloppua.

  VastaaPoista
 2. Arvoitus on se sana. Mitä enemmän näitä ajattelee, sitä epävarmempaa kaikki on enkä usko ihmisten koskaan edes ymmärtävän, mistä itsekään puhuvat. Mutta ei se haittaa : )

  VastaaPoista
 3. Juu aikku, todella mainoita kuvia ja inspiroivia, tosin ihmisen aivot eivät (ehkä Einsteinia lukuunottamatta) pysty ymmärtämään avaruutta! Emme ymmärrä neljättä ulottuvuutta eli aikaa :D

  Nykytietämyksen mukaan avaruus on jatkuvasti laajeneva äärellinen tila? Hei haloo, menikö ymmärrykseen? Mitäs sen takana on?

  Aivomme eivät pysty vastaamaan tuohon viimeiseen kysymykseen, mutta tilanne on vähän sama kuin muurahainen kävelee pallon pinnalla luullen palloa äärettömäksi, vaikka me tiedämme äärellisyyden.

  Muuten aikku, korjaa tuo auringon kuoleminen noin 5 miljardin vuoden päähän, niin tulee edes vähän hengähdysaikaa lisää :-)

  VastaaPoista
 4. Mahtavaa, kuinka hyvät tiedot sinulla on tähtitieteestä ja esität juuri paerustavaa laatua olevia kysymyksiä.

  En yritä kertoa omia käsityksiäni, koska tiedän nykyään, että mikään 'tieto' ei lopulta ole se viimeinen. Kaikki tieto tulee muuttumaan kun lisää tutkitaan.

  VastaaPoista
 5. Niinpä Laventeli , maailmankaikkeus on hyvin kiehtova, siihen liittyy oleellisesti kaikki ne teoriat ja uskomukset sekä lait joita ihminen noudattaa.
  Seuraan aktiivisesti, mutta en kiihkoile. Ei ole mitään syytä on yhä täydellinen arvoitus näkymätön maailma, tiedekkin tietää, että se on, mutta sen määrittäminen on hyvin vaikeaa. tulevaisuudessa ehkä pääsemme liki, ellei kaikki pääty ennen sitä. Voimakkaat auringon purkaukset saattavat muuttaa elämäämme täydellisesti ihan vuoden sisällä.. Sanon tämä = Arvaus.
  29. tammikuuta 2011 20.46
  aikatherine kirjoitti...

  Mayo osuit kerralla naulan kantaan. Juuri sitä tarkoitin ja ehkä toinen yhdyssana hyvin lähellä, IKUISUUSKYSYMYKSET. Ihmiskunta on etsinyt vastauksia ainakin 5000 vuotta ja aina löydämme uusia ARVOITUKSIA. Toisia ihmisiä kiinnostaa enemmän toisia vähenmmän.
  Se on ihan oma asia mistä on kiinnostunut, minulle nämä aiheet ovat lähteneet alkuun Jumalan ja yleensä näkymättömän maailman asioista.Mutu juttu ei ole kuin hetkellinen, joku suuri oivalluksen helmi pieni välähdys voi herättää uusia kysymyksiä. Ei se pahaksikaan ole, jos ei nyt kerralla lopullisia vastauksia antaisi.. Arvoituksiinhan on aina vastaus..kuhan oivallamme.
  29. tammikuuta 2011 20.5

  VastaaPoista
 6. aikatherine kirjoitti...

  kiitos MK että kommailit jotakin, tämä aihe on tottakai, yhtä vaikea kuin käsittämönkin, mutta ihmisellä on tapana selvitellä käsittämättömiä.
  On totta että titeen mukaan aurinkomme lopullinen sammuminen on ajoitettu noin 16 miljardin vuoden päähän. Aurinko on ollut massaltaan99,67% koko aurinkokunnastamme se luovuttaa massastaan joka sekuntti 4miljoonaa tonnia , lämpösäteilynä ja purkauksina. Aurinko laajenee samanaikaisesti, eli nielaisee meidät paljon aiemmin kuin sen lopullinen sammuminen tapahtuu.
  Nykyisettihebevät myrskyt ovat auringon purkausten aiheuttamia, suurimmalata osalta, ihmisen teot ovat ehkä hieman lisänneet sitä lähinnä saastumina. Aurinko on syntynyt tieteen mukaan noin 5 miljardia vuotta sitten. Sen jälkeen se on kokoajan hieman laajentunut ja menettää yhä joka sekuntti sen 4 miljoonaa tonnia massastaan laajentuen kokoajan, Aurinko voi siis säteillä taivaalla vielä ennen hiipumistaan sen 5 miljardiakin vuotta jatkaen yhä elämäänsä, mutta siiheksi maapalolta on kuivunut kaikki vesi, elämän lähde, maa on kuin Mars tai jo kuu kuiva eloton kivi avarudessa. Ihmisillä on tuskin sitä 5 miljoonaakaan vuotta aikaa, maapallo aavikoituu koko ajan. Juuri nyt elämme valtavia muutosten aikoja. Auringoin vaikutuksesta.
  30. tammikuuta 2011 11.01
  aikatherine kirjoitti...

  Olinko lohduton, älä välitä, MK siihen on vielä pitkä aika, mutta me ihmiset voimme lyhentää sitä aikaa joka meillä on yhdellä suurella atomisodalla. Valitettavasti ihminen on niin hullu.
  Tai toivotaan että ei ole. Olemme myös jonkun suuren asteroidin törmäämisuhan alla aina.
  Mitä tulee aikaan. Haa sitä ei oikeastaan ole olemassa muuta kuin ihmisen ajatuksissa. Aika on meiolle selkeä ikä ja vuorokausi sekä vuosi rytmi. Avaruudessa menettäisimme aika käsitteemme tuota pikaa. Nämä aikalaskelmat ovat teorioita joita tiedemiehet tekee joka hetki, ne muuttuvat + tai - . Jännää meillä on vielä tämä aika , eli päivä. Huh, haluaisin nyt pois menneet paripäivää ja pari lisää, flunssa on niin paha, että en jaksa tehdä muuta kuin istua koneella pari tuntia.Troppia naamariin ja maate, roiskis.
  30. tammikuuta 2011 11.10
  Seppo Salminen kirjoitti...

  Mahtavaa, kuinka hyvät tiedot sinulla on tähtitieteestä ja esität juuri paerustavaa laatua olevia kysymyksiä.

  En yritä kertoa omia käsityksiäni, koska tiedän nykyään, että mikään 'tieto' ei lopulta ole se viimeinen. Kaikki tieto tulee muuttumaan kun lisää tutkitaan.
  1. helmikuuta 2011 12.57
  aikatherine kirjoitti...

  Hei Seppo! Kiva kun kommasit, tuota tietoni perustuu lukemiseen ja olet täysin oiassa kaikki teise muuttu kokoajan. toinen täydentää toinen pyyhkii pois, silti se kiehto tai ehkä juuri siksi.
  1. helmikuuta 2011 13.52
  aikatherine kirjoitti...

  sorry mun on ihan sikavaikee kirjoittaa nenäliina nokan edes ja en edes näe. sori kirjoitusvirheet...koittakaa arvata totuus, niinhän se tiedekkin menee.. arvauksia ja taas asravaksia, muytta hei ei savua ilman tulta
  1. helmikuuta 2011 13.55

  VastaaPoista