keskiviikko 4. marraskuuta 2015

Norma

Sofi Oksasen uusin teos Norma oli pieni pettymys.. Vika on varmaan minussa, minun oli vaikea pysyä mukana jopa ihmisissä, Ihmisten nimet olivat kuten Normakin jostain Esstin ja aina en tiennyt oliko kysymyksessä mies vai nainen, selvisihän se lopulta.
Tarinahan pyörii jokseenkin Helsingin Kallion ympyröissä, jotka ovat minulle tuttuja kun tytär asuu siellä ja olen ravannut kaikki Kallion nähtävyydet, niistä upein on Kallion kirkko ja ehkä 100 vuotian kirjasto.
Norman tarina pyörii kampaamoissa, hänellä kasvaa hiukset metrin päivässä..tämä on fantasiaa mutta Sofi tuo esille taitavasti naisten hiusten käytön.. Norman lähisukulaiset ovat lähes mafia tyypppisiä , rahan ja vallan himossa haluaisivat saada Norman haltuunsa ja tehdä miljoona pisnestä  turhamaisten naisten kauneutta parantaakseen.
Sehän on oikeesti in ja muotia että naiset joilla suinkin on rahaa ostavat aitoja hiuksia joko lisukkeiksi tai koko peruukkiin.. Hiukset kun on naisen kruunu.. Mutta kun mafia tekee siitä ryöstöä keräten köyhien maiden naisilta hiukset ja liittävät mukaan vielä sijaisäityeden tilanne muuttu jo monien henkeä uhkaavaksi.
Se jolla on valta ja raha ei katso inhimmilistä hätää ja riistoa.
Eniten himoittu uhri on tietysti juuri Norma, koska hänen hiustensa laatu sopii aivan kaikille, Norma on saalistajien pääuhri.
En halua paljastaa kirjasta enempää ettei mene lukuhalut kokonaan..
pari lainausta tyylistä.. /Alvar naputti sormiaan hänen edessään.
-Pitääkö kutsua apua?
Norma räpsäytti silmänsä auki
-Tuliko hän vaatimaan rahoja?
- Hän tuli kampaajalle. Onko sinulla ongelmia niiden ihmisten kanssa joilta hankit tukkaa? /

/ Lambertit ovat suuruudenhulluja, he haluavat koko maailman, he ovat valinneet ristiretkelleen oikeat alat, se joka hallitsee unelmia, hallitsee maailmaa. Se joka hallitsee miehet ja se joka pitää naiset tyytyväisinä, tyydyttää miehetkin ja se joka tohtoroi hius ja vauvakuumeisia ihmisiä, on heidän kuninkansa.

Tässä kitetyy kirjan ydin.. Kuningas on se joka hallitsee kaikkia mitä itse tahtoo

Hyviä lukuhetkiä

4 kommenttia:

 1. Noloa myöntää, mutten ole lukenut ainuttakaan Sofi Oksasen teosta. Olen hirveän huono lukemaan kaunokirjallisuutta, tykkään vain dekkareista ja tietokirjallisuudesta.

  VastaaPoista
 2. ei mitään noloa.. jokaisella on oma makunsa, minä tykkään vaihdella kaunosta, elämänkertoihin, dekkareitakin joskus jos non hyviä..Dan braunin kirjat olen lukenut kaikki ja Mika Valtarin.., heistä pidän kiinnostavia on olleet myös Utriaisen teokset, historialliset romaanit lisäksi luen runoja ja aikoinaan estinkin niitä eri juhlissa, nyt unohtelen sanoja joten en enää esiinny lausujana

  VastaaPoista
 3. Oma mielipiteeni on että Sofi on vähän yliarvostettu, hän ratsastaa OSAKSI ensi teoksensa maineella ja mediamyllytyksen tuomalla julkisuudella

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on totta, Norma ei yllä Puhdistuksen tasolle.. mutta mietin että kirjasta voisi saada hyvän elokuvan.. teksti pitäisi vain muuttaa kronologiseksi. Elokuvasta voisi muokata jännitystä ja lisätä sijaissynnyttäjien draamaa..hyvä todellinen aihe, tosin hiusteollisuuskin sinällään on kiinnostavaa, aito hius on kallista, vaikka se halvalla ostetaan. keinohius sopii teatteriin, siellä se ei eroitu heti peruukkina.

   Poista