lauantai 7. syyskuuta 2013

Historiallisia havinoita


 Pihlajamäen hiiden kirnut. Sijaitsee ihan kotini läheisyydessä, kuljen aina ohi, tai pysähdyn katsomaan, kun käyn kaupassa tai kävelyllä. Tämä jääkauden aikana syntynyt  liki 6 metriä syvä kirnu on nyt kunnostetteu ja  siivottu roskistakin säännöllisesti. Tämä on pohjoiusmaiden suurin kirnu.. Nyt on ollut kuiva kesä ja kirnun pohja on lähes vedetön. Sadekesinä se täyttyy nopeasti kallioilta valuvasta vedestä.
On mielenkiintoista syventyä pohtimaan yli 10 000 vuoden takaisia tapahtumia. Aikaa on ajatuksilla vaikeaa hahmottaa kirkkaasti.  Kuinka monta sukupolvea on elänyt näiden synnyn jälkeen näillä tanhuvilla.Elämä on voittanut sen valtavan tuhon mitä jääkausi maassa teki. 
Noin 10 000 v. eKR  sulavan jään reuna oli nykyisen Suomen etelärannikolla, siis tässä missä asun.
Noin 8900 eKr. (ennen Kristuksen syntymää)  Jään reuna on Salpausselkien kohdalla.
Noin 8000v. eKr. On tehty  Antrean Korpilahden  verkkolöytö. Laatokan syntyminen.  Silloin on jo jälleen asuttaneet ihmiset tällää etelä Suomessa ja harrastaneet kalastusta  ja metsästystä, Suomusjärven kulttuurista on löydetty jälkiä esikeraamisen kivikauden ajalta  8000-4200 eKr. Noin 6500-6000 eKr  on syntynyt nykyiset Saimaa, päijänteen ja Näsijärven vesistöt.  Nämä tiedot perustuvat argeologisiin tutkimuksiin .
noin 6000 e Kr  Koko Suomi oli Suomusjärven kulttuurin piirissä.
Kokemäenjoen synty Pohjanmaalle tuli vasta noin 5000 eKr.. Siitä alkoi nuorempi kivikausi ja  kampakeraaminen kulttuuri. Noin 3000 eKr syntyi Vuoksi ja sen jälkeen myöhäis kampakeraaminen aikakausi mm. Uskelan tyyli. noin 2400-2000 eKr  Lounais Suomen keskittyi vasarakirveskulttuuri.
Pronssikausi alkoi löytöjen mukaan vasta 1500/1300 e.Kr.
Noin 500 eKr alkoi rautakausi ja ilmasto huononi maassamme .
Kristuksen syntymä 
0- 200 vanha Roomalainen rautakausi..Nuorempi rautakausi 200-400   ja kansojen vaellus alkoi 400-600.
noin v.500 Ahvenanmaa sai ensimmäiset asukkaat..600 luvulla rakennettiin jo muinaisalinnoja puolustus tarkoituksiin..noin 800 luvulla alkoin Viikinki aika, jolloin puolustus linnoituksista oli varmasti apua sen ajan kansalle maassa.


Ensimmäise alku ihmiset maapallolle on syntyneet  noin 1800 000-800 000 vuotta sitten. Nykyihmisen kantaisä.  sitä seurasi vielä pitkään erilaisia kehitysvaiheita. Nyky ihminen on syntynyt  samoihin aikoin jääkauden aikana. 10.000 ennen nykyaikaa

Maapallo on kokenut kovia, asterroidisadetta on ollut alussa paljon enemmän ja kaikki  mantereiden siirtymät ovat tapahtuneet aikana , jolloin ihmisiä oli hyvin vähän mutta riitävästi  kaikille mantereille.

Pohjoisesta on löydetty merkkejä että se on joskus ollut trooppista aluetta..Mikäs ihme se nyt olisi, maapallon akseli on varmasti niksahdellut ja kallistunut  mannerlaattojen liikkuessa ja nehän liikkuvat yhä. Kesti kauan että ihmiset ymmärsivät että joskus ammoin maa ja mantereet ovat olleet yki ja sama suuri alue, joka on vähitellen irtaantunut ja loitonnut erillisiksi, tämä liike jatkuu yhä ja aiheuttaa maanjäristyksiä  laattojen painuessa toisen alle. Emme voi tietää millainen kartta maailmasta tehdään seuraavan 10.000 vuoden jälkeen. Saati 100 000 tuhannen.. Muistaakseni auringon jäähtyminen on laskettu tapahtuvan joskus 5 miljardin vuoden kuluttua ja sitä ennen jo auringon energia heikkernee miljoonia vuosia aikaisemmin, niimpä jos ei jäljellä oleva ihmiskunta ole muuttanut asuin planeetta  se on sitten hyvää yötä.

Kristuksen syntymä on meidän maailmamme ajanlaskun  alku  nykyään. Tuleeko Hän suuressa kirkkaudessaa ja noutaa kaikki valittunsa, uskossa olevat uskovat niin. Usko on asia jota ei voi antaa, jakaa sitä voi. Jehovan todistajat käyvät ovellani lähes joka viikko. Juttelen joskus, vaikka minulle  Jeesus  oli kuitenkin liian suuri pelkäksi profeetaksi,   vältän aiheesta kiistelyä, se olisi turhaa. Mihin sydän uskoo sitä ei voi toinen muutta..
Olen muutenkin vapaamielisempi totuuksien etsijä, kun olen selkeästi nähnyt mitä fundamentalistiset asenteet saavat aikaan.  Yksinkertaisesti sanottuna  ne saavat aikaan tuomitsevia ihmisiä.  Se on paha koska se johtaa yhä pahempiin asenteisiin, sallii alistaa, vangita ja jopa tappaa . Sellainen on vastoin Kristuksen opetuksia.

Maailma on kaunis, maailma on paratiisi  missä tahansa missä ihminen ei ole sitä pilanut saastuttanut tai pommittanut raunioiksi.
Kun meillä on loma aika kesällä, me suuntaamme matkamme näihin paratiiseihin, järvien rannoille , merien äärelle, puutarhoihin ja elämän valomme lähteen auringon alle.

Kiitos auringosta tänä kesänä, kiitos puhtaasta vedestä, kiitos elämästä tänä kesänä, kiitos ystävitä, Kiitos että kuulet rukoukset  kaikkeuden Luoja. Kiitos armosta ja uskosta.
Hyvää viikon loppua  ystäville,  ja iloinen viesti alan toipua  enää vain vähän väsynyt,  mutta olen oivaltanut kun jalat ei kanna voi käyttää käsiään ja funtsia monia juttuja..


14 kommenttia:

 1. Kiitos tiedosta ja 'saarnasta', Kaisumarjatta!♥

  Sinulla on ollut lähelläsi hyvä lähdeteos, kun tämän postauksen meille kirjoitit:)

  Kaunista ja hyvää lauantai-iltaa sinulle!♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. tarkistin vuosilukuja kyllä, täytyyhän kirjoittajan faktaa kirjoittaessaan tarkistaa että ei ihan omiaan höpötä.
   minua kiinnostaa maan historia, uskonnot, avaruus, ihmiset ja luonto. olen usein luonnossa kulkiessani ja elämän syntyä ihallessani ajatellut juuri noin kaikki on alkanut joskus hirviän kauan sitten ja jatkuu yhä, tulee tapahtumaan paljon ilman noituuksia sille ei voi mitään, itä pelottaa lasteni ja lastenlasten vuoksi, polittiset pelit suututtaa, mutta niistä en kirjoita , riittää kun luen ja kuuntelen uutisia. saarnasinko minä:)) hah se on kai vain tyyli kirjoittaa.. sorry

   Poista
 2. Mielenkiintoista tietoa ja tarinaa.
  Koetan minä tarkasti katsoa, vaikka vedet silmistä valuu, ihan flunssan takia kyllä nyt.
  Jännittäviä paikkoja koetan etsiä ,tuo hiidenkirnu vaikuttaa siltä.
  Syksymmällä mennään retkelle "pirunkirkkoon" ,se myös aika jännittävä paikka metsässä.
  Viime vuonna eksyin siellä ja löysin aikamoisen aarteen, eniten suppilovahveroita kuin ikinä, ja löytyi se polkukin autolle sitten kun ei hätäillyt.
  Muuten Heinolassa kuvasin täällä Kymijoen vartta, kiitos kommentista niihin blogissani.
  Mukavaa lauantai iltaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitos, muista levätä kun on lenssu.. enpä arvannut että oli Heinolasta ne kuvat, kun olen nähnyt siellä vain sen modernin uuden sillan jossa pysähdytään kahville ja ihaillaan maisemia.. siellä on kaunista. Olen Hirvensalmelle mennessä ohittanut siitä uudesta sillasta tai en tiedä kuin vanha se on, mut komee sekin on. Olen kuullut tuosta pirun kirkosta, siellä on ollut turvapaikka joskus menneinä aikoina, mistä lie nimensä saanut, kai on ollut jotain ikävääkin .

   Poista
 3. Todella mahtavia ovat nuo hiidenkirnut. Tässä aika lähellä on kans hiidenkirnuja joita käyty useamman kerran ihastelemassa.
  Se on ollut aivan käsittämätön veden voima mikä on saanut kivet muokkaamaan kallioihin tuollaset syvänteet.
  http://mummelinmutinoita.blogspot.fi/search/label/Luonto
  Sivulla linkki josta löytyy tarkempaa tietoa lähialueen hiidenkirnuista.

  VastaaPoista
 4. otsikolla Pihlajamäen hiiden kirnut kesällä 2012 on perusteellinen artikkeli kirnuista AarninPata ja Raunin Malja, malja on pieni ikäänkuin lapsi siinä vieressä

  VastaaPoista
 5. Ihmeellisiä on luonnon voimat.
  Mitä kaikkea onkaan tapahtunut, suuria on ollut muutoksia.

  Kiitollisuus voimauttaa.
  Hyvä kun vointisi on taittunut paremmaksi.

  VastaaPoista
 6. Uskomaton teksti, kaisu marjatta, kiitos tästä! Ajat muuttuvat, maailma muuttuu... Mikään ei pysy, paitsi yksi: rakkaus.

  Toivotan hyvää oloa ja iloa viikkoosi! <3

  VastaaPoista
 7. Mikään ei pysy, vain rakkaus. Vahva luottamus rakkauden voimaan tekee sen mahdolliseksi, erittäin hyvä huomio.

  VastaaPoista
 8. Hiidet tekevät voita noissa kirnuissa, nykyään tosin harvemmin kuin ennen. Ne ovat taitavia palauttamaan kirnun entiselleen kirnuamisen jälkeen, niin kukaan ei edes huomaa, että kirnua on käytetty kirnuamiseen :)

  VastaaPoista
 9. Voi Hiisi! Peikot tietää nää jutut kivasti. Hiidet ovat sitten myös siistejä, vai oisko ne arkoja, että pelkäävät jäädä kiinni voin kirnuamisesta:)) Tulipa kuitenkin muisto lapsuudesta mieleen sain silloin kirnuta voita, varsinkin kesäisin kun olin enon perheessä Soisalon saaressa. Suuressa tuvassa kirnuttiin voita ja minä vein sitä kyläkauppiaallekkin myytäväksi. Voi oli herkullista, ja kirnupiimäkin hurjan hyvää talkkunajauhojen kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Peikostakin kirnupiimä on maukasta :) Mutta niin on melkein kaikki :) Hassu juttu.

   Poista
 10. kävimme eilen isännän kanssa sieniretkellä myös hiidenkirnulla, tavallasi hiidenkirnut ja hiidenkivet kiinnostavat. olipa mielenkiintoista luettavaa taas kerran:))
  ps mukava kuulla, et voit jo paremmin

  VastaaPoista
 11. Pienehköjä hiidenkirnuja minäkin olen nähnyt, mutten mitään noin kookasta.
  Kirjoitit hyvän ja erittäin kiinnostavan katselmuksen maailman ja meidän maan syntyhistoriasta, jääkaudesta ja ihmisen vaiheista.
  Kaikki muuttuu, ihminen siinä mukana. Aina ei vain tässä ajassa tapahtuvia nopeita muutoksia tajua, ovatko hyvästä vaiko pahasta.

  VastaaPoista