keskiviikko 16. tammikuuta 2013

Matkakertomus Portugal

En laita nyt paljon kuvia, koska olen jo aiemmin laittanut niitä melko paljon. Tämä kuva on otettu ystäväni parvekkeelta  taustalla  näkyy Atlanti  ja täysin pilvetön taivas. 
Portimao on kohtalaisen iso kaupunki , Algarven maakunnan etelä rannalla, Golf virran lämmittävän vaikutuksen ansiosta varsinaista talvea ei ole lainkaan, siten kuin suomalaiset talven käsittävät, lumipyryineen ja pakkasaikoina.
Siellä on vain kesä, ja joulun aikaan lyhyt syksy joka kääntyy kevääksi jo tammikuussa.

Lähellä ovat aina myös vuoret, jotka itse asiassa estävät kosteuden leviämisen Espanjaan ja siellä on hurja kuivuus syvällä sisämaassa ja polttava helle kesäisin.. Olen ollut kerran kesäkuussa Espanjan mantereella lomalla ja ihoni paloi vaikka en makaillut biitsillä.
Vuorilta virtaa puhdasta vettä maan asukkaille. Vuorten rinteet ovat myös viinitarhoja oliivi, ja hedelmäpuu lehtoja tulvillaan..
Jokiakin on, joista suurkaupunkien joet ovat kärsineet ihmisten vääristä valinnoista.
Näin myös suuri kaunis Arada joki Portimaossa haisi kuin likaviemäri.

Onneksi en asunut aikaani sen varrella. Vaan Atlannin raikkaan meren rannalla ja joki suistoineen jäi pitkän niemen taakse.

Liikkeet olivat auki joka päivä sekä ravintolat. Vain yksi päivä oli, jolloin hyvin moni paikka oli kiinni. Ei edes turisti kadulla ollut auki muita kuin hotellien ravintoloita.
Se oli Joulupäivä.

Jouluaattona olin ystävieni luona jotka ovat Suomalaisia ja asuvat talvet Portimaossa..
Meillä oli oikein mukava aattoilta, kuunneltiin joulumusiikkia ja syötiin karjalanpaistia juures höystöjen ja raikkaiden salaattien kera. Kahvia ja torttujakin oli emäntä leiponut ja tietysti myös pipareita.

Vaihdettiin lahjoja ja isäntäkin otti haitarin soittaen kauniin joululaulun ja monet karaokelaulukilpailut voittaneena hänen laulunsa oli hyvin kaunista ja kuultavaa..

Uusi vuosi oli hurjaa juhlintaa, musiikki ja mekkala kuului aamu 09 .00 paikallista aikaa, vasta silloin nukahdin hetkeksi .. Laulua tanssia läpi yön ja raketit näkyivät parvekkeelleni. Itse istuin huoneessani ja luin yhden Braunin kirjoista ja aloitin myös Jokisen dekkarin, Hiirileikki.. Join siinä vuotta vaihtaessa muutaman lasillisen Fatima valkoviiniä. Portugalilaista hyvää valkoviiniä.5,euroa pullo. suomessa vastaava vähintään 25,-
Kaupoissa oli viinit tosi halpoja, alkaen 2 eurosta pullo.. kalliimmat noin kympi..


Kuvassa  kaukana näkyvässä niemessä on vanha kaupunki ja niemen takana Arada joki
-------

Mitä huomioita tein?

En nähnyt pieniä lapsia missään muualla, kuin ihan muutaman pikkuisen vanhempiensa kanssa Uuden vuoden päivänä rannalla kävelyllä.

Pienet lapset oli hyvin tarkkaan piilossa , kotien suojassa.

Nuoriso kokoontui vasta noin 22.00 paikallista aikaa, lähellä oli disko ja sulkemisen jälkeen kuului sisälle pientä mekkalaa.. Tappeluja tai mitään aggressiivista käytöstä en nähnyt itse.

Minulle kerrottiin , että joku  nainen oli ryöstetty ja viety kaikki mitä hänellä oli ja poliisitkin oli kutsuttu, enempää en asiasta tiedä..

Sen verran se jäi mieleen varoituksena, että olin vähän varuillani.. Toisaalta kun olin yksin rannalla minulla ei ollut mitään vietävää, vain noin kymppi rahaa pikku ateriaa varten.


Yhtenä kauniina päivänä sain kannoilleni paikallisen mieshenkilön.. Hän oli hyvin kohtelias  mutta myös sinnikäs.  Englannin kielen taitoni on melko pientä, mutta kun on pakko ymmärtää niin kummasti alan jo puhuakin.
Vastailin ystävällisesti kysymyksiin jotka ymmärsin.   Aloin aavistaa miehen tarkoituksen ja  voi myös olla, että paikalliset  naiset ei puhu tuntemattomille… Mutta  kas kun minun oli aika usein pakko.. etsin milloin postia,  tai kyselin apua  missä on mitäkin mitä tarvitsin, silloin kun oli seurana suomalaiset ystävät  ei tarvinnut kysellä vierailta..
 No tämä  mies  muutti jo puhuttelumuotoa kutsuen minua nimellä Darling..
Varsinkin sitähän minä tietysti nyt olin, hyvin darling..
Vilkaisin miestä  jokseenkin avoimesti ja sanoin  -Chiao.  ( näkemiin).  No eihän hän  siitä  välittänyt vaan kipitti kannoilla  hotellini eteen ja oli ihan säälittävän pettyneen näköinen, kun  totesin uudelleen tuimasti.
-Adeus.
Se on suomeksi,  hyvästi ja meni jakeluun. 

 No nyt meni myös minulle jakeluun  apua saa pyytää keneltä vain, mutta liian tuttavalliseksi ei pidä ruveta.
Minä kun olen tottunut suomalaisiin miehiin, jotka vastaa kysymyksiinkin vasta parin viikon päästä, jos muistavat. mitä kysyinJ 

No joo kyllä meidänkin miehet täällä joskus yrittävät.. Sehän on terveen miehen merkki..
On niitäkin, jotka eivät edes yritä ja niin elelevät itsensä kanssa kaikessa sovussa, niin kuin myös  osa naisista.

Jokainen on oman elämänsä soutaja tai huopaaja.. Kohtalo pyöräyttää joskus omia koettelemuksiaan , kaikkia pyörityksiä ei aina voi käsittää.
Elämä kuitenkin kantaa, sen määräajan mikä meillä kullakin on .
Tärkeintä minusta on olla rohkea, avoin ja  olisi kyllä hyvä jos osaisin olla joskus hiljaa vähän enemmän.. Se vaan unohtuu, kun ajatuksia pulppuaa ja varsinkin jos on jotain hauskaa ja omakin huumorintaju herää.. siinä on muilla ihmisillä joskus siinä ja siinä, meneekö  musta huumori läpi.
Ei ainakaan tosikot tykkää minusta kovin pitkään. 
Nyt kun on tässä taas istuttu kotona ja neulottu säärystimiä niin iskipä mahdoton kaipuu kylpylä lomalle.. Niinpä ajattelin katsella Tallinasta muutaman päivän kylpylä loman.
Tähän paikalleen ei kannata jäädä, vaan elämää pitää maistella ja haistella vähän joka puolelta.
Aamulla kun silmät avaa on sanottava  -Hyvää päivää elämä - olet rakas. Varsinainen DARLING

9 kommenttia:

 1. Viimeinen lause on varsinainen helmi. Hieno lopetus mielenkiintoiselle tarinalle :-)

  VastaaPoista
 2. Hyvää huomenta Aikku-darling ja kiitos hauskasta matkakertomuksestasi.

  VastaaPoista
 3. Hieno lomatarina! Kiitos hienosta lukutuokiosta! :)

  VastaaPoista
 4. Kiitos ystävät, kertomus on tosi ja vain tiivistetty kun tuossa alempana on postaus kuvien kanssa. + ajatellaan aikatherine sivulla on siellä syntynyt runo, jos kiinnostaa. Runoissa on aina jokin sisäinen sanoma ja elämys, ken ymmärtää mitenkin.

  VastaaPoista
 5. Kiintoisia huomioita. Portugalin heikko taloustilanne varmasti myös vaikuttaa tulevaan, ja pahasti pelkään, että jatkossakin joet haisevat.

  VastaaPoista
 6. Aikatherine, minulla on sinulle tunnustus blogissani.

  Hyvää sunnuntaita! <3

  VastaaPoista
 7. Mielenkiintoinen matka!

  VastaaPoista
 8. Kaunista on siellä ollut KM ja gigolonkin sait heti kimppuusi:) Olet kyllä varsinainen... vaikka olenkin varannut sen sanan toiselle henkiölle, taidat muistaakin:)

  Siellä ehkä kannattaa olla vähän varuillaan mutta täällä kylmässä kotimaassa voimme olla ihan huoleti, kuten sanoit jos tänään jotakin kysyy niin ehkä parin päivän päästä vastataan. Valoisaa kevättä ja ihanaa Tallinnan matkaa Sinulle Katris:)

  VastaaPoista
 9. Lumoutuneena kertomaasi.. taidanpa lähteä Algarveen..♥
  ..siis ensi jouluna, jos Luoja suo..

  VastaaPoista